Skutecznym sposobem zachęcania dzieci do spożywania produktów mlecznych jest wspólne przygotowanie potraw. Najpierw zostały dobrane stanowiska pracy z odpowiednimi składnikami: twaróg, jogurt, śmietana oraz różne dodatki, ponieważ ustalono wcześniej, że będą to m.in. serki z koperkiem, pomidorem, ogórkiem, papryką, rybą oraz waniliowe. Dzieci z grupy III pod kierunkiem pań z przedszkolnej stołówki z wielkim zainteresowaniem ważyły produkty, dokładały poszczególne składniki, łączyły je przy użyciu blendera i miksera a na końcu oczywiście degustowały. Ponieważ serki wyszły znakomite to zostały podane wszystkim przedszkolakom na śniadanie. Dzieci poznały zasady bezpiecznego posługiwania się urządzeniami elektrycznymi ( tylko w obecności osób dorosłych ! ) oraz przekonały się, że można przygotować posiłki smaczne a zarazem zdrowe.
Małgorzata Grędel