Latem nasze ogródki i pola przepełnione są darami natury, które oferuje nam przyroda. Jest to czas na smaczne i zdrowe truskawki, porzeczki, agrest oraz pierwsze warzywa m.in. ogórki. Co roku nasze panie kucharki przygotowują spory zapas ogórków kiszonych, z których później gotują przepyszne zupy, wykorzystują je do kanapek, surówek itp. W czwartek nasze przedszkolaki z wielkim zapałem ruszyły do pracy, by pomóc przy kiszeniu ogórków. Panie z kuchni były pełne podziwu i zachwytu, jak to zadanie przypadło dzieciom do gustu. Najpierw poznały całą listę potrzebnych składników. Za pomocą zmysłów np. węchu rozpoznawały i nazywały poszczególne produkty m.in. chrzan, czosnek, koper. Potem przystąpiły do układania ogórków w słoikach wg ścisłej receptury. Na koniec przy pomocy pań kucharek ogórki zostały zalane specjalną zalewą i szczelnie zamknięte. Teraz pozostaje czekać do jesieni, aż proces kiszenia zostanie ukończony. Podczas pracy dzieci pamiętały oczywiście o względach pełnej higieny – ubrały fartuszki oraz czepki, dokładnie umyły ręce. Była to doskonała okazja, by spędzić czas przyjemnie i pożytecznie. A nic bardziej nie cieszy i smakuje jak własnoręcznie wykonane potrawy.
SMACZNEGO !!!
Katarzyna Dąbrowska – Duda