Po „Jesiennym dniu talentu” przyszła pora na zajęcia praktyczne z podziałem na grupy. Dzieci z naszego przedszkola znają zasady zdrowego odżywiania, dlatego postanowiły stworzyć naturalną sałatkę owocową, których owoce pochodzą z ekologicznych sadów. Pracowite przedszkolaki dzielnie kroiły i łączyły ze sobą wszystkie składniki. Będąc gospodarzami starszej grupy „Skrzaty” zaprosiły do degustacji najmłodszych i najstarszych przedszkolaków. Dzieci samodzielnie nakładały sałatkę owocową, którą zajadały z wielkim apetytem. W kolejnym dniu najmłodsi z grupy „Pszczółki” razem z wychowawczynią wykonały koktajl owocowy bez dodatku cukru z truskawek i bananów, jogurtu naturalnego oraz mleka. Dzieci zaprosiły na jesienną ucztę pozostałe grupy, by wspólnie cieszyć się swoją obecnością w jesienne przedpołudnie. Dbanie o zdrowe odżywianie i ubogacanie diety dzieci w warzywa i owoce ma drogocenny wpływ na ich ogólny rozwój.
Renata Jasiak